ÇOCUKLARIN ZEKA GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK İÇİN ÖNERİLER !

Çocukların zeka gelişiminde genetiğin etkili olduğu kadar çevrenin de etkili olduğunu önceki yazılarımızda konuşmuştuk. Her ne kadar kalıtımsal özelliklerimiz zekamızı etkilese de uygun çevresel koşullarla bilişsel becerilerimizi geliştirmek mümkün! Gelin hep birlikte neler yapabileceklerimize bakalım.

ÇOCUĞUNUZUN DOĞAL BESLENMESİNE İMKAN SAĞLAYIN

Doğal beslenmeden ne kadar uzaklaşırsak çocukların zekası da bundan o kadar olumsuz etkilenmektedir. Hazır gıdaların içinde kullanılan bazı yağlar ve katkı maddeleri, vücut sağlığını olumsuz etkilediği gibi beyin sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle çocukların doğal beslenmeleri önemli hale gelmektedir. Besinler arasından balık ve ceviz başta olmak üzere kuruyemiş, yumurta, zeytin ve zeytinyağında da bulunan balık yağının zeka gelişimi için tüketilmesi önerilmektedir.

YETERLİ VE KALİTELİ UYUMASINI SAĞLAYIN

Yeterli sürede ve kalitede uyunan uyku çocuklarda bilişsel işlevlerinde artışa sebep olmakta ve psikolojik olarak daha sağlıklı hale getirmektedir. Gün içerisinde öğrenilen bilgilerin işlenmesi, hafızada depolanması, sinirler arasında doğru şekilde haritalandırılması yeterli ve kaliteli uyku sayesinde mümkün olmaktadır.

OYUN OYNAMALARINA İZİN VERİN

Çocukların kendi kendilerine veya ailesiyle birlikte oyun oynamaları zeka gelişimi için oldukça önemlidir. Oyunların farklı gelişim alanlarına katkıları vardır. Psikolojik olarak oyun çocukların içinde yaşadıklarını yansıtma, korktukları çekindikleri konuları oyunla deneyimleme imkanı sunar. Arkadaşları veya ailesiyle birlikte oyun oynaması çocukların çevresiyle iletişimini güçlendirerek sosyalleşmesini sağlar. Neden-sonuç ilişkisini geliştirme, üst düşünme becerilerini geliştirme, konsantrasyonunu geliştirme gibi pek çok katkıyla zeka gelişimini sağlar.

RAHATLAYACAĞI AKTİVİTELER YAPMALARINA İZİN VERİN

Spor yapmak, egzersiz yapmak beyin gelişimi için gerekli kimyasalları uyarmaktadır. Dopamin ve endorfin hormonlarını salgılatarak stresi azaltıyor ve uyku kalitesini artırmakta. Düzenli spor, çocuğun motivasyonu artırırken dans etmek ve yoga yapmak da hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumlu etkilemektedir. Birlikte meditasyon yapmak ve rahatlatıcı müzikler dinlemenin de hafızayı kuvvetlendirdiği belirtilmektedir. Bu anlamda çocukların kendini yaparken mutlu hissettiği egzersizlere, aktivitelere izin vermek önemli hale geliyor.

EKRAN SÜRESİNİ SINIRLANDIRIN

Çocuklarını tamamen ekranlardan uzak tutmak mümkün değil elbette. Ancak yaşına uygun olarak sınırlama getirmek gerekmektedir. Çünkü ekran süresinin uzaması beyin aktivitelerini olumsuz etkilemektedir. Çocukların tablet, telefonla geçirdikleri zaman için zihinsel ve bedensel aktiviteler planlayabilir, birlikte kitap okuma saati belirleyebilirsiniz.

Her şeyden önce çocuğunuza sevginizi gösterin ve onlara her zaman yanlarında olduğunuzu hissettirin.

Öğrenci Sınıf Bilgisi
Görüşme Saati