HAFIZA GÜÇLENDİRME TEKNİKLERİ

İLİŞKİLENDİRME/GRUPLANDIRMA

Bir olayın sıralamasını veya bir işin yerine getirilme şeklini sonradan hatırlayabileceğimiz şekilde, mevcut bildiklerimizle benzerlik kurarak hafızaya alma yöntemine ilişkilendirme denir. 62’den tavşan yapmak buna örnek olarak verilebilir. Eşyalar, rakamlar, kelimeler başka kavramlarla eşleştirildiğinde hafızada kalıcılığı daha fazla olmaktadır. İyi bir öğrenme yöntemi olan ilişkilendirme, çocukların da oldukça ilgisini çekmektedir.

Birbirinden farklı olay veya nesneleri uzun süreli hafızaya alabilmek için gruplandırma tekniği oldukça faydalıdır. Örneğin koltuk, kaşık, sehpa, bıçak, kanepe, çatal şeklindeki kelimeleri ezberlememiz gerekiyorsa birbiriyle ilişkili olan koltuk, sehpa, kanepeyi bir grup olarak kaşık, bıçak, çatal kelimelerini de bir grup olarak aklımızda tutabiliriz.

NİMONİK TEKNİKLER

Ezberlenilmesi gereken zor kavramların bildiğimiz daha kolay kavramlarla destekleme yöntemine nimonik teknikler denir. Örneğin gök kuşağındaki renklerin hangi renkler olduğunu ve sırasını hafızanızda tutmak zorunda olduğunuzu düşünelim. Gökkuşağında 7 renk vardır ve bu renkler kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor olarak sıralanır. “KuTu, SaYaMMaM.” cümlesi bize renkleri hatırlatacaktır.

PARÇALAMA TEKNİĞİ

Parçalama tekniği ya da bellek ağacı yöntemi, öğeleri daha kolay hatırlamak için bir araya getirmekle ilgilidir. Çoğu insan telefon numaralarını veya TC kimlik numaralarını ezberlerken bu tekniği kullanır. Örneğin, 4711324 sayısını ezberlememiz gerekiyorsa bunu 471-13-24 şeklinde bölerek daha kolay aklımızda tutabiliriz.

HAYAL ETME

Çocuklar gözlemlemediği başkasından dinlediği ya da okuduğu konuları, kafasında hikâyeleştirip canlandırma yoluna giderse öğrenme kolaylaşır ve bilgilerin hafızada kalıcılığı artacaktır. Çocuklara bir şeyler öğretmek istendiğinde onu hikayeleştirip kafasında canlandırması sağlanabilir.

PRATİK YAPMAK

Bütün beceriler gibi hafıza da pratik yaptıkça gelişen bir yapıya sahiptir. Çocuklar yapboz, bulmaca, anagram, kutu oyunları (scrabble, monopoly, trivial pursuit vs.) gibi egzersizlerle pratik yaparak hafızalarını geliştirebilirler. Yapılan araştırmalar da pratik yapmanın hafızayı geliştirdiğini göstermektedir.

BİLSEM ZEKA tam da pratik yapma noktasında size yardım ediyor. BİLSEM ZEKA uygulamasını indirerek çocuğunuzun çeşitli etkinliklerle pratik yapmasını sağlayarak hafızasını geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. İndirmek için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Öğrenci Sınıf Bilgisi
Görüşme Saati